A Somlói Galuska, Magyarország egyik legismertebb desszertje, valóságos klasszikus a hazai cukrászatban.
Története az 1950-es évekre nyúlik vissza, amikor Szőcs Béla, cukrászmester megalkotta ezt a finomságot, azonban az eredeti ötlet Gollerits Károlytól, a Gundel akkori főpincérétől származott.
Az édesség első nagy sikere az 1958-as brüsszeli Világkiállításon érkezett el, ahol bemutatása után rangos szakmai díjat is nyert.
Az eredeti Somlói Galuska lényege a háromféle piskóta (vaníliás, diós, kakaós), amelyet vaníliakrémmel, csokoládészósszal és tejszínhabbal rétegeznek.
A desszert azóta számos variációban készül, de alapjaiban mindegyik változat megőrzi az eredeti recept hagyományait.
Nevét Szőcs Béla lakóhelyéhez közeli fóti Somlyó-hegyről kapta, azonban a legenda szerint Brüsszelben a versenyen az egyik bíró véletlen elhagyta az Y-t a szó végéről, így végül Somlyói Galuska helyett Somlói Galuska néven vonult be a történelembe.
Ma a Somlói Galuska gyakorlatilag alapdarab minden cukrászdában. Generációk kedvencévé vált, megőrizve népszerűségét mind a hazai, mind a külföldi vendégek körében.
Cukrászdáinkban akár torta formájában is megrendelhetitek!